© Frank Klunhaar 2021

 VARA

Muziekproducer en redacteur Radio 3

Vanaf 1982 leverde ik als muziekproducer, muzieksamensteller, regisseur en redacteur voor de VARA bijdragen aan bekende programma's op Radio en TV zoals Moondogs, Steen en Been Show, Poppodium en Voetbal 80 en produceerde ik talloze live- en studio opnamen van Nederlandse en buitenlandse topartiesten zoals die van bijvoorbeeld U2, Stranglers, Depeche Mode, Little Steven, Elvis Costello, Graham Parker, Commodores en Junior Walker, events en festivals als Lijn 3, de eerste versie van Live Aid, No Nukes, verschillende edities van Pinkpop, Parkpop en Lochem, maar ook het Leids Cabaret Festival en de Blues Estafette in Utrecht. In deze periode werkte ik samen met mensen als Jack Spijkerman, Youp van 't Hek, Felix Meurders, Willem van Beusekom, Wim Bloemendaal, Jan Douwe Kroeske, Wessel van Diepen en Diewertje Blok, evenals met Henk Westbroek met wie ik het bij Nederlandse muzikanten zeer bekende programma Popkrant maakte. Wij hebben alle interessante Nederlandse bands of nieuwsmakers uit de jaren 80 wel in de studio gehad. Ook maakte ik de eerste Nederlandse versie van 'Rockschool' voor Teleac en gaf ik colleges aan nieuwe lichtingen NOB audiotechnici.

VARA’s Popkrant

Midden jaren 80 was dit het belangrijkste radioprogramma om nieuwe Nederlandse bands te presenteren die zich een beetje onderscheidden. Iedere week selecteerde ik een nieuwe groep en werden er opnamen gemaakt in VARA studio 2, waarna daarna tijdens de uitzending ook een interview plaats vond. Ook deed ik het meeste redactiewerk voor dit programma, dat een toen spilfunctie had in de Nederlandse popmuziekwereld. Met een gerust hart kan ik nu zeggen dat een groot aantal bands uit die tijd hun succes mede aan dit programma te danken had.

Eindredacteur en Uitvoerend Producent VARA TV

Vanaf 1993 keerde ik een relatief korte periode terug bij de VARA en was toen Eindredacteur en Uitvoerend Producent TV. Ik was onder andere verantwoordelijk voor programma's als Tien voor Taal, Lingo, 3 voor Novib, Uit Liefde en Respect met Robert Long, Museumschatten met Henk van Os, Natuurmomenten en de Matinee. In deze periode volgde ik samen met een aantal collega’s van andere omroepen ook de opleiding Uitvoerend Producent op Nijenrode, een soort verkorte MBA via de Media Academie. Omdat ik echter niet echt een “televisiedier” was en er bijna niets met muziek werd gedaan, kon ik in die omgeving maar moeilijk mijn draai vinden, ook omdat deze wereld mijlenver afstond van de positie en ervaring die ik bij EMI had opgebouwd.